Sisteme de irigații

Sisteme de irigații

Atunci cand vă doriți o grădină plină de viață și culoare, trebuie să vă asigurați că oferiți tot ce au nevoie plantele din grădina dumneavoastră. Printre acestea se numără și cantitatea de apă de care au nevoie pentru creștere. Dar nu trebuie să vă faceți griji, deoarece au apărut sisteme de irigații extrem de eficiente, care vă vor ușura treaba.

Tipuri de sisteme de irigații

Există diferite tipuri de sisteme de irigații, acestea sunt automatizate și foarte moderne pentru a ușura procesul de udare. Veți putea alege dintre două mari categorii de sisteme de irigații, care sunt urmatoarele:

  • sistem de irigare prin picurare;
  • sistem de irigare prin aspersie.

 

Sistemul de irigare prin picurare vizează direct rădăcinile plantelor. Acest sistem livrează apa foarte încet către rădăcini, prin picurare. Alegând acest sistem, veți folosi mai puțină apă și vă veți asigura că solul are aceași umiditate constant.

Sistemul de irigare prin aspersie tinde să imite precipitația. Acest sistem de irigare distribuie apa prin țevi, apoi o pulverizează pe întreaga suprafață a solului. Această variantă de sisteme de irigații este ideală atât pentru suprafețe mici, cât și mari. Iar pentru suprafețe mai mari se pot monta mai multe capete de pulverizare pentru a acoperi întreaga suprafață.

In plus, puteți alege între două tipuri de aspersoare: nerotative și rotative. Apersoarele nerotative au o suprafață de acoperire mai mică. În timp ce, aspersoarele rotative pot uda o suprafață mult mai mare. Fiind ideale pentru porțiuni mari de gazon.

De ce să alegeți sisteme automatizate de irigații?

Pentru cei care nu au timp pentru a uda periodic grădina, sistemele automatizate de irigații sunt soluția ideală. Acestea pot fi programate la ce oră să inceapă programul de udare, precum și durata udării.

Aceste sisteme de irigații conțin diferite componente importante ca:

  • controler-ul – acesta dictează timpul și durata stropirii programate de către dumneavoastră;
  • senzorul de ploaie – acest component este important pentru a evita udarea plantelor in caz de ploaie. Senzorul transmite un impuls către controler in cazul unei ploi;
  • electrovana – la comanda controler-ului, electrovanele se se închid sau se deschid pentru a permite accesul apei în zonele care au nevoie de udare.
  • aspersoarele – alegând aspersoarele ideale (rotative sau nerotative) veți putea acoperi toată suprafața grădinii pentru o udare uniformă. Acestea sunt importante pentru pulverizarea picăturilor de apă.

 

Alegerea unor sisteme de irigații este importantă atunci când vă doriți o gradină plină de vitalitate. Apa este vitală plantelor, iar datoria dumneavoastră este să le asigurați umiditatea ideală pentru o dezvoltare armonioasă.